Dermatoscopie computerizata
Dermatoscopia computerizata reprezinta examinarea microscopica a suprafetei pielii si mucoaselor fiind un procedeu complementar diagnosticului clinic. Se adreseaza oricarui tip de tumora cutanata, atat benigna cat si maligna, din orice zona a corpului permitand o examinare in profunzime a acestora. Rolul acestei investigatii este de a scuti pacientul de o interventie chirurgicala sau biopsie inutila, tumora respectiva putand fi urmarita perioade indelungate de timp.
Dermatoscopia computerizata a fost utilizata pentru a tine sub observatie alunitele (nevii nevocelulari) care prezinta risc crescut de transformare in melanom malign, cel mai agresiv cancer de piele.
La ora actuala, in toate centrele de dermatologie specializate din strainatate, dermatoscopia computerizata este folosita ca investigatie de rutina pentru analiza (urmarirea) tuturor alunitelor de pe suprafata corpului incepand cu perioada copilariei. Acest lucru este extrem de util deoarece permite dermatologului sa indeparteze acele alunite cu risc crescut de a evolua spre cancer de piele.
In centrul nostru medical, folosim dermatoscopul computerizat MOLEMAX HD, un aparat de ultima generatie, extrem de performant, in tara fiind prezente doar cateva asemenea aparate.
Care sunt avantajele utilizarii MOLEMAX HD fata de alte dermatoscoape:
– permite vizualizarea in profunzime o tuturor alunitelor/tumorilor pielii, asemanator unui microscop.
-inregistreaza imaginile astfel incat la urmatorul control se va putea aprecia daca alunita sau tumora si-a schimbat aspectul.
-atrage atentia asupra alunitelor care au evoluat sau asupra celor nou aparute prin calcularea unui scor de risc.
– este o metoda rapida de investigatie, nedureroasa si neiradianta.
– cu ajutorul MOLEMAX HD se poate examina orice zona a corpului de la orice varsta.
In cazul alunitelor care prezinta risc crescut de transformare in cancer de piele, a celor traumatizate sau a celor care si-au schimbat aspectul in ultima perioada, noi recomandam excizia chirurgicala sau indepartare cu LASER CO2 urmata de examen histopatologic.