Raport Spitalizare Continua
Suntem în primul an de funcționare în regim de spitalizare continuă și vă facem părtași la ce a însemnat primul an pentru echipa Spitalului Dr Ianoși.
S-au realizat, în cursul anului 2019, 193 operații care au necesitat cel puțin o noapte de spitalizare. La acestea se adaugă alte 82 de intervenții care, de obicei, ar fi fost oprite pentru spitalizare peste noapte într-un spital de stat.
Intervențiile chirurgicale au fost comparabile, ca și complexitate, cu cele efectuate în alte clinici de stat din oraș (chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgia herniilor, varicelor etc.) existând câteva plus-uri în ceea ce ne privește:
– blocul operator este, probabil, cel mai modern din regiune în contextul în care clădirea în care ne desfășurăm activitatea a fost proiectată de la început ca spital;
– există circuite funcționale complet separate pentru bolnavi, personal medical, materiale sterile, materiale utilizate conform normelor internaționale; există ventilație dedicată blocului operator, gazele medicale sunt aduse prin țevi direct la prizele din sala de operație; nu există tuburi (oxigen, dioxid de carbon etc.) în sala de operație după cum nu există cabluri care să atârne pe podea
– curățenia din blocul operator este absolută, dezinfecția (inclusiv a aerului) se face după fiecare operație și zilnic controlăm (în laboratorul propriu de microbiologie) sterilitatea suprafețelor; personalul folosește echipament de bloc operator diferit de echipamentul utilizat în restul spitalului
– utilizăm instrumentar chirurgical și aparate de ultimă generație; am introdus în practică în Oltenia detecția ganglionului sentinelă în cancerul mamar și melanomul malign, aici fiind efectuate primele intervenții de identificare a trasorului radioactiv la nivelul sistemului limfatic în aceste boli, fapt care aduce un plus calității tratamentului dar și calității vieții pacienților noștri.
Ne-am străduit să reducem la maximum perioada de spitalizare din mai multe motive:
– pentru a reduce perioada de inactivitate a pacienților noștri fără a periclita rezultatele așteptate ale tratamentului chirurgical
– indiferent de nivelul condițiilor din spital nicăieri nu este mai bine ca acasă
– contactul prelungit cu alți bolnavi contribuie la răspândirea unor boli; limitând la maximum durata internărilor se reduce acest risc.
Spitalizarea se face în saloane cu 2 paturi însă, în funcție de gradul de ocupare, ne-am străduit să oferim pacienților intimitate maximă, cazându-i, de fiecare dată când a fost posibil, singuri în salon. Considerăm că îndeplinim condiții hoteliere de cel mai înalt nivel în contextul în care fiecare salon are propria toaletă cu duș, televizor, frigider, încălzire și ventilație reglabilă în funcție de dorințe, internet, posibilitatea de preparare de ceai sau cafea etc fără să amintim de sistemele de monitorizare a pacienților, de semnalizare (există butoane de panică și în toalete) pe care, de obicei, pacientul nu le remarcă dar care sunt obligatorii într-un spital modern.
Spitalizarea continuă a demarat, practic, de mai puțin de un an. În aceste condiții numărul pacienților operați aici ne încurajează să menținem un nivel ridicat și să aducem toate îmbunătățirile posibile pe viitor.Ne dorim ca beneficiarii serviciilor de sănătate din Spitalul Dr Ianoși să se recupereze repede, să se simtă în siguranță, să aibă încredere. Le mulțumim, pe această cale, pentru încrederea pe care ne-au acordat-o!
Vă mulțumim!
Echipa Spitalului Dr Ianoși