Epilare Definitiva LASER
Îndepărtarea părului nedorit de pe suprafata corpului reprezintă o problemă atât pentru femei cât si pentru bărbati. În majoritatea cazurilor excesul firelor de păr de pe suprafata corpului sau de pe fată este rezultatul unor factori ereditari (mosteniti) sau consecinta unor boli, cel mai adesea endocrinologice.
Mijloacele utilizate pentru îndepărtarea părului sunt diverse, de la cele traditionale (cu efect temporar) cum ar fi raderea sau epilarea cu ceară, până la cele mai sofisticate si moderne cum sunt tratamentele cu laser care determină binecunoscuta epilare definitivă.
Ce înseamnă epilare definitivă?
Reprezintă distrugerea permanentă a firelor de păr de pe suprafata corpului în proportie de 80-95%. Metoda este progresiv definitivă, desfăsurându-se, în medie, în 5-6 sedinte spatiate la interval de 1-3 luni. Epilarea definitivă cu laser se bazează pe principiul fototermolizei înalt selective care distruge tintit rădăcina firului de păr fără a afecta pielea din jur. Pentru a îndeplini aceste cerinte aparatul laser trebuie să aibă una dintre cele două lungimi de undă: 755 nm (laserul Alexandrite) sau 820 nm (laserul cu diodă). La ora actuală este unanim acceptat în lumea specialistilor dermatologi că numai aceste două lasere pot oferi cele mai bune rezultate pe termen lung în ceea ce priveste epilarea definitivă fără a produce lezarea pielii din jur sau a altor organe.
În afara tratamentului de epilare definitivă laser, se mai folosesc aparatele cu lumină înalt pulsată (IPL) care, spre deosebire de laser, nu au o lungime de undă specifică (adecvată) pentru a distruge complet si tintit rădăcina firului de păr. Acestea emit o plajă de lungimi de undă care nu au ca tinta radacina firului de par, ceea ce, pe de-o parte, nu permite pătrunderea în profunzime a razei luminoase în scopul distrugerii complete a firului de păr, iar pe de altă parte, pot afecta pielea din jur (hiperpigmentări sau depigmentări, arsuri etc.). În aceste conditii, după tratamentul cu lumină înalt pulsată, îndepărtarea firului de păr nu este definitivă, ci el va creste după un interval variabil de timp, motiv pentru care, în această situatie, este mai corect să folosim termenul de „epilare de lungă durată” si nu pe cel de „epilare definitivă”.
Epilarea definitivă cu laserul este o metodă sigură?
Da, este o metodă sigură, fără reactii adverse imediate ori la distantă dacă este efectuată sub supravegherea medicului specialist dermatolog. Acest lucru a fost dovedit de-a lungul a câtorva zeci de ani, deoarece, la nivel mondial, utilizarea laserelor în dermatologia estetică în general si în epilarea definitivă în special, s-a desfăsurat pe parcursul mai multor decade.
Laserul nu este iradiant, deci nu afectează organele interne. El are o tintă specifică, în cazul epilării definitive, si anume pigmentul de la nivelul rădăcinii firului de păr (melanina), distrugându-l doar pe acesta.
Epilarea laser poate fi efectuată la orice vârstă, la ambele sexe si pe orice zonă cutanată cu păr. Este utilizată atât din motive estetice pentru îndepărtarea părului nedorit cât si din motive medicale la persoanele cu infectii cutanate repetate (foliculite), fire de par crescute sub piele, hirsutism sau hipertricoză. Din acest motiv, înaintea unei sedinte de epilare definitivă este foarte importantă efectuarea unui consult la medicul specialist dermatolog care stabileste tipul de piele, tipul firului de păr, eventualele boli ale pielii etc.
Epilarea cu laser doare?
Pe parcursul unei sedinte laser pacientul poate resimti o senzatie de întepătură care depinde în mod direct de cât de sensibilă este zona pe care se face epilarea dar si de energia utilizată pentru efectuarea tratamentului. În anumite situatii, pentru zonele sensibile se poate utiliza o cremă anestezică care înlătură complet senzatia de întepătură.
Cât durează o sedintă de epilare si la ce interval se fac sedintele ulterioare?
Depinde de zona de tratat: durata variază de la 10-15 minute până la 60-90 minute. Intervalul între sedinte variază între 1 si 3 luni, fiind mai scurt pentru fată si mai lung pentru membrele inferioare.
De ce sunt necesare mai multe sedinte?
În cadrul unei sedinte, unda laser afectează doar firele de păr aflate în faza de crestere (în medie 15-20%), restul firelor de păr suferind doar o încetinire a cresterii fără a le fi complet distrusă radacina. Din acest motiv sunt necesare mai multe sedinte (în medie 5-6 în functie de zona de tratat) pentru a putea cuprinde toate firele de păr în faza de crestere.
Este epilarea laser definitivă?
Da, rezultatele epilării definitive sunt permanente dar nu trebuie să uităm că, mai ales la persoanele tinere, cresterea părului este un fenomen dinamic, ceeea ce înseamnă că, pe parcursul vietii, pot să apară noi fire de păr, altele decât cele distruse cu laserul. De asemenea, la cei cu afectiuni endocrinologice asociate, tulburările hormonale pot determina aparitia de noi fire de păr. De aceea, în aceste situatii, este necesară asocierea tratamentului hormonal la sedintele de epilare definitivă.
În concluzie, epilarea laser este definitivă pentru firele existente dar nu împiedică aparitia de fire noi (cauzate de sarcină, tulburări endocrine, diferite medicamente etc.).
Ce trebuie să facem după sedinta de epilare definitivă?
Imediat după sedinta de epilare zona tratată este usor iritată, rosie, fapt ce persistă timp de câteva ore. Este recomandabil a se folosi creme hidratante si fotoprotectie.
În concluzie:
– epilarea laser se adresează tuturor tipurilor de piele, indiferent de sex si de vârstă
– la adolescenti cresterea părului este mai persistentă si este posibil să fie necesar un număr mai mare de sedinte
– epilarea definitivă cu laser nu este recomandată pe pielea bronzată. Cele mai bune rezultate se obtin când pielea este deschisă la culoare, iar părul are o culoare cât mai închisă
-epilarea definitiva cu laser trebuie considerata un act medical, ceea ce impune responsabilitate
– epilarea definitivă cu laser este cea mai eficientă metodă cunoscuta in lume, la ora actuală, fără reactii adverse pe termen scurt sau pe termen lung.
Noi folosim aparatul laser GENTLE LASE (Candela, U.S.A.), un laser Alexandrit cu lungime de unda de 755nm adaptat fototipurilor cutanate I, II si III (dupa Fitzpatrick).
Epilarea definitivă cu laserul GENTLE LASE CANDELA reprezintă cea mai eficientă metodă de epilare cunoscută la ora actuala în lume deoarece acest tip de laser a fost special conceput pentru distrugerea definitivă a firelor de păr din orice zonă a corpului atât la femei cât şi la bărbaţi.
Indiferent de metoda de epilare folosită, cu laser sau lumină pulsată, pentru ca pielea să nu sufere şi pentru a avea rezultate bune pe termen lung este obligatorie respectarea cu stricteţe a intervalului de timp dintre şedinţe în funcţie de zona corpului ce urmează a fi tratată! Astfel:
la faţă şi la gât intervalul dintre două şedinţe este de 3-4 săptămâni;
la torace, abdomen şi membrele superioare este necesar un interval de 6-8 săptămâni între şedinţe;
pentru regiunea inghinală şi membrele inferioare intervalul necesar este de 8-10 săptămâni.
Nerespectarea acestor intervale de timp înseamnă, de fapt, nerespectarea ritmului de creştere a firului de păr, adică a ciclului pilar, ceea ce va determina o eficienţă redusă pe termen lung, firele de păr crescand din nou, la scurt timp după terminarea şedinţelor.
De altfel, după o şedinţă de epilare definitivă cu laserul GENTLE LASE CANDELA firele de păr cresc după minimum 3-4 săptămâni de la şedinţă, deoarece o parte dintre rădăcini sunt distruse definitiv la fiecare şedinţă (circa 15-20% din cele existente la acel moment), la restul fiind încetinit procesul de creştere.
Avantajele epilării definitive cu laserul GENTLE LASE CANDELA comparativ cu alte aparate laser sau cu lumină pulsată (aşa-zisele IPL-uri) sunt următoarele:
necesită un număr mai mic de şedinţe (în medie 5-6 şedinţe) comparativ cu 10-12 şedinţe cu IPL ceea ce determină un preţ de cost mai mic, un consum mai mic de timp şi un traumatism mai mic la sfârşitul tratamentului!
Eficienţa este semnificativ mai mare deoarece doar laserul GENTLE LASE CANDELA are puterea de a distruge atât firele de păr superficiale cât şi pe cele profunde, spre deosebire de aparatele cu lumină pulsată care nu pot elimina decât firele de păr superficiale ceea ce va determina reapariţia părului după terminarea şedinţelor;
Siguranţă sporită – laserul GENTLE LASE CANDELA are o lungime de undă fixă care distruge doar rădăcina firului de păr fără ca pielea sau alţi cromofori din structura sa (vase de sânge, pigmenţi melanici, apa) să aibă de suferit. Aparatele cu lumină pulsată emit o bandă de lungimi de undă ceea ce va determina afectarea tuturor acestor elemente ale pielii în cursul tratamentului, fapt manifestat prin arsuri, cicatrici, pete etc.
După prima şedinţă de epilare definitivă cu laserul firele trebuie să reapară mai greu, să fie mai lungi, mai subţiri, decolorate şi mai puţine la număr.
În concluzie, ca epilarea să fie eficientă trebuie îndeplinite cel puţin două condiţii:
folosirea unui aparat puternic, care să poată distruge atât firele de păr superficiale cât şi pe cele profunde, ceea ce determină un număr redus de şedinţe;
respectarea cu stricteţe a intervalului dintre şedinţe (între 4-10 săptămâni) în funcţie de zona ce urmează a fi epilată.